Berufsschule für Verwaltungsberufe

Töissä koulun kansliassa, tämä on tuttua - ja vierasta. Koulutusjärjestelmä Itävallassa on aivan toisenlainen kuin Suomessa. Minä olen ihmetyksen aihe; näin iäkäs opiskelija???

Tässä oppilaitoksessa koulutetaan 15-18 vuotiaita nuoria hallinnon alan erilaisiin tehtäviin. Opiskelijoilla on oltava sopimus työharjoittelupaikan kanssa ennen kuin he voivat pyrkiä tänne opiskelemaan. Opiskelua on kaksi päivää viikossa, joskus kolme, ja lopun viikkoa he harjoittelevat työpaikoillaan.

Työpaikkaa voi vaihtaa opiskelun kuluessa 9 kk välein ja saada kokemusta erilaisista virastoista ja tehtävistä ennen valmistumista ammattiin.

Yhteistyö eri julkisen alan virastojen ja laitosten kanssa on tiivistä, koulu tietää missä työntekijöitä tarvitaan ja mitä taitoja heiltä kaivataan.

Nuoret täällä ovat ahkeria ja hyvin käyttäytyviä, iloisia ja välittömiä. Ehkä johtuen siitä, että he joutuvat jo 15-vuotiaina valitsemaan ammatin johon haluavat valmistua - ehkä työpaikankin, jossa haluavat valmistuttuaan työskennellä - he ovat hyvin päämäärätietoisia, ja haluavat valmistua hyvin arvosanoin.

Tässäkin kansliassa on paljon asiakaspalvelua; opettajat ja opiskelijat käyvät hoitamassa erilaisia asioitaan. Kaikki odottavat vuoroaan, ja saatuaan palvelua kiittävät sekä 'hyvästelevät' kauniisti hymyssä suin.

Suomalaisena koen työyhteisön erilaiseksi, täällä henkilökunta on iloisesti rupattelevaa, toistensa kuulumisia kyselevää ja silminnähden tehokasta. Siis tehokkuudesta huolimatta heillä on aikaa ystävälliseen seurusteluun.

Toiminnot ja tehtävät on organisoitu selkeästi, kaikki on paikallaan ja ilmoitustaulut toimivat. Paljon tehtäviä, jotka meillä on jo sähköistetty, tehdään täällä manuaalisesti. Arkistot ovat kuitenkin siistissä järjestyksessä, ja paperit löytyvät täsmällisesti sieltä, mistä pitääkin.

Koulun tietotekniikka on ajanmukaista, kaikki toimistokoneet on kuten toivoa saattaa, neuvoa voin kysyä kaikilta talonmiestä myöden, kaikki auttavat mielellään. Jokainen on hyvin kohtelias, ja kiinnostunut Suomesta.

Sanalla sanoen täällä on viihtyisää :)